U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Schimmeldiagnostiek


 

Schimmelnagels / Onychomycose

Geel verkleurde, verdikte, brokkelige en / of verdikte nagels, die in de volksmond kalknagels worden genoemd , zijn in minder dan de helft van de gevallen het gevolg van een schimmelinfectie.  Beschadigde nagels , door trauma, slecht passende schoenen, intensief sporten , psoriasis en langzaam groeiende nagels ( slechte doorbloeding, diabetes mellitus ) zijn extra gevoelig. Vaak begint een schimmelinfectie in een hoekje van de nagel met een wit/geel streepje en breidt zich dan verder uit. Wordt de schimmelinfectie niet bestreden dan is het mogelijk dat alle nagels worden geïnfecteerd.

 

Huidschimmel / Dermatomycose

De meeste infecties worden al op jonge leeftijd opgelopen, waarbij vochtigheid van de voeten en op blote voeten lopen ( zwemmen, sporten ) een belangrijke rol spelen. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn een verslechterde doorbloeding van de huid zoals gezien wordt bij diabetes, arteriële doorbloedingsstoornissen en Raynaudklachten. Cliënten met huidschimmel hebben vaak ook een schimmelnagel.

 

WILT U WETEN OF U EEN SCHIMMELINFECTIE AAN DE NAGEL EN/OF HUID HEEFT ? 

Schimmeldiagnostiek

 Sinds 1 september 2011 maakt het laboratorium UMC st Radboud gebruik van een nieuwe DNA techniek.In Nijmegen is een nieuwe snelle en gevoelige test ontwikkeld voor de schimmeldiagnostiek t.b.v. de voetverzorgers.

Dit is een moleculaire test (PCR) waarin op DNA niveau gekeken wordt of de nagel of huid positief is voor dermatofieten. Tot nu toe is gevonden dat van alle positieve resultaten 85% dermatofieten zijn. Daarom is er een specifieke test ontwikkeld voor de dermatofieten. 

Het vooronderzoek
Het vooronderzoek bestaat uit een anamnese, afname van een stukje nagel en/ of huid en het maken van een foto van de aangedane nagel (s).

De uitslag
De uitslag is binnen 10 dagen bekend. Afhankelijk van de uitslag of deze positief is ontvangt u advies hoe de schimmel te bestrijden en erger te voorkomen

Behandeling
Als de uitslag positief is , is een regelmatig bezoek aan de medisch pedicure geadviseerd. Schimmelnagels worden indien nodig dunner gefreesd en schoongemaakt. Deze behandeling is essentieel voor de genezing van schimmelnagels. Belangrijk is ook dat u uw sokken en schoenen mee behandelt met een anti-schimmelprodukt.
De medisch pedicure kan u adviseren welk product u eventueel kan gebruiken , indien nodig zal zij u verwijzen naar de huisarts.